Varíme Paleo

Pečený karfiol s pestrým korením a pikantným dipom z kešu orechov

 


vhodné pre
: všetky druhy palea (karfiol) + autoimunitné paleo (dip)
potenciálne problematické potraviny: chilli paprika, kešu orechy (dip)

IMG_0150

Môj muž tento karfiol ešte nikdy neochutnal. Nestihol. Neviem odolať nutkaniu vrátiť sa opakovane pod pokrievku a ochutnať ešte jeden malinký kúsok.

Čo potrebujeme (2-4 porcie):

Pečený karfiol

1 karfiol
2 čajové lyžičky mletej rímskej rasce
2 čajové lyžičky korenia garam masala
1 čajová lyžička mletého koriandru
1 čajová lyžička kajenského korenia
1/2 čajovej lyžičky mletého zázvoru
1/2 čajovej lyžičky mletej kurkumy
soľ
6 polievkových lyžíc rozpusteného kokosového tuku + 2 lyžice na vymastenie plechu (je možné použiť takisto olivový olej)

Pikantný dip z kešu orechov

100g kešu orechov
čerstvý zázvor o veľkosti cca 5*4 cm, nastrúhaný najemno
4 menšie strúčiky cesnaku, nastrúhané najemno
2 čerstvé chilli papričky (použila som stredne pikantné), nasekané najemno
1 čajová lyžička garam masala
1 čajová lyžička mletej rímskej rasce
1/2 čajovej lyžičky mletého koriandru
50 ml kokosového mlieka alebo podľa potreby, aby omáčka mala hustejšiu konzistenciu
3 polievkové lyžice kokosových lupienkov príp. strúhaného kokosu
soľ

Príprava:

Rúru vyhrejeme na 220 st. Celzia.

Hrniec so slanou vodou privedieme k varu (tento krok môžeme vynechať, výsledný karfiol bude chutiť tak isto veľmi dobre, len bude mať mierne vysušený vzhľad. Ak nevaríme, karfiol iba umyjeme, rozdelíme na menšie ružičky a pokračujeme od kroku, kedy sa prisypú koreniny).

Kým sa voda zohrieva, karfiol umyjeme a rozdelíme na menšie ružičky (väčšie ružičky prekrojíme na polovicu).

Karfiol vložíme do vriacej vody a varíme 3 minúty na slabom plameni. Scedíme a necháme odkvapkať.

Korenie zmiešame a po častiach vsypeme na karfiol. Vždy keď prisypeme časť, tak karfiol s korením premiešame (najlepšou metódou je mať karfiol v miske a po pridaní korenín misu prikryjeme tanierom a silnejším trasením zmes premiešame).

Pridáme olej a opäť dôkladne premiešame s karfiolom (ideálne rukami vmasírujeme olej do karfiolu).

Karfiol vysypeme na vymastený plech a pečieme 30 – 35 minút, kým je karfiol do zlatohneda upečený. Karfiol pečiem v dvoch dávkach. Mriežka v rúre je nastavená tak, že je plech je cca 10 cm pod tepelnou špirálou. Je vhodné približne po 20 minútach karfiol premiešať.

Upečený karfiol dáme do misy, posolíme a podávame s dipom, ktorý sme si medzičasom pripravili. Okrem dipu z kešu orechov môžeme karfiol podávať aj s jogurtom.

Príprava dipu:

Z kešu orechov pripravíme maslo. Do nádoby so sekáčikom vložíme orechy a sekáme tak dlho, kým sa nám nevytvorí hmota s maslovou konzistenciou (viď fotografia).

Pridáme zvyšné ingrediencie a vymiešame do hladka. Podľa vlastnej chuti si upravíme pikantnosť a konzistenciu.

IMG_0007IMG_0008IMG_0009IMG_0013IMG_0025IMG_0031IMG_0062IMG_0068IMG_0069IMG_0070IMG_0074IMG_0083IMG_0140IMG_0124IMG_0127IMG_0132IMG_0150IMG_0034

Print Friendly

Tagged , , , , , , ,

Related Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *