Varíme Paleo

Hovädzí Stroganov

 

IMG_0927Stroganov som jedla prvýkrát počas môjho doktorandského štúdia. Bolo to v školskej jedálni Konzervatória v Bratislave, kde ma môj budúci muž pozval na romantický obed :) To jedlo ma vtedy uchvátilo.

 

 

Čo potrebujeme:

0,5 kg hovädzej sviečkovej alebo iného libového hovädzieho

3 lyžice prepusteného masla (ghee)

1 stredná cibuľa nakrájaná na jemno

1-2 lyžice horčice

0, 25 l silného hovädzieho vývaru

1 väčšia kyslá uhorka nakrájaná na drobunko

2 väčšie šampiňóny pokrájané na menšie kúsky

trošku najmenej 33% sladkej smotany alebo kokosového mlieka

soľ a čierne korenie

petržlenová vňať na dozdobenie

Príprava:

Mäso si umyjeme a nakrájame na tenšie rezančeky.

Na panvici rozpustím 2 lyžice masla a ako náhle je panvica dostatočne rozohriata, osmažím si na nej cibuľku.

Pridám mäso, osolím, okorením a restujem tak minútku z každej strany. Mäso následne vyberiem aj s cibuľkou na tanier.

Opäť si rozpustím lyžicu masla, na ktorej restujem šampiňóny.

Následne pridám mäso s cibuľou, horčicu, premiešam a podlejem vývarom. Dusím odkryté, kým sa omáčka nezredukuje.

V tejto fáze je dobré mäso ochutnať – ak je mäkké (čo by malo v prípade sviečkovej byť), zamiešam do zmesi smotanu (ale len toľko, aby vytvorená omáčka nebola veľmi riedka), krátko povarím a nakoniec ochutím nakrájanou uhorkou.

Za predpokladu, že je mäso po dusení stále tuhšie, opäť ho podlejem a dusím, kým nezmäkne. Potom pridám smotanu, povarím a dochutím nakrájanou kyslou uhorkou.