Varíme Paleo

Gazpacho

 

IMG_9685Keď varím, tak niekedy „nútim“ mojich blízkych testovať a komentovať výsledok môjho snaženia a koľkokrát ich trpezlivosti (hlavne, keď sa im už zbiehajú sliny a ja ešte výsledné jedlo fotím a fotím a fotím). A tak to dnes večer u nás vyzeralo tak, že stáli v zástupe môj muž, môj syn a moja dcéra a lyžica sa točila medzi ích ústami a hrncom s mojím prvým gazpachom. Nevedeli sa dojesť. Chutilo všetkým trom a to už je čo povedať!

Gazpacho je zeleninová polievka pochádzajúca z Andalúzie, ktorej základ tvoria paradajky štandardne dopĺňané uhorkou a paprikou. Gazpacho sa zásadne podáva studené, oceníte ho tak najmä v teplých letných dňoch.

Receptov na gazpacho existuje nespočet a tak ma veľmi potešilo, že na prvý môj pokus táto polievka chutila fantasticky a predčila moje očakávania. Už sa neviem dočkať, až bude sezóna paradajok, uhoriek a paprík.

 

Čo potrebujeme (3-4 porcie, pokojne zdvojnásobte dávku):

 

250 g paradajok (použila som cherry, ale samozrejme ešte lepšie budú naše klasické domáce)
½ uhorky
½ červenej kápie
½ zelenej kápie
300 ml paradajkového pyré
½ červenej cibule
1 strúčik cesnaku
4 polievkové lyžice bieleho vinného octu (v Bille a určite aj iných supermarketoch bežne dostupné)
4 polievkové lyžice olivového oleja
¼ čajovej lyžičky soli
¼ čajovej lyžičky čierneho korenia

 

Postup:

 

Umyjeme paradajky, uhorku (nešúpeme) a papriky. Uhorku nakrájame na menšie kúsky. Ak máte paradajky klasické aj tie nakrájame na štvrťky. Papriku zbavíme semiačok a tak isto nakrájame.

Očistíme cibuľu a cesnak.

Všetky ingrediencie vložíme do mixéra a krátko mixujeme. Nemali by sme mixovať dlho, aby nám nevzniklo pyré. Je lepšie, keď z polievke zostanú malé kúsočky zeleniny.

Podávame studené.

IMG_9637IMG_9651IMG_9659IMG_9685

Recept bol adaptovaný z
http://www.food.com/recipe/real-spanish-gazpacho-from-spain-242054

 

Print Friendly

Tagged

Related Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *