Varíme Paleo

Fantastický “slow and low” pečený bôčik s kosťou (s domácou barbecue omáčkou)

 

vhodné pre: klasické paleo
potenciálne problematické potraviny: paradajky, tamari sójová omáčka

DSCN8432

Pôvodne som mala v pláne piecť rebrá, ale v rakúskej Bille som kúpila taký luxusný kúsok, že ho musíme nazvať bôčikom. Čo sa týka prípravy, mala som jasno hneď od začiatku. Musí byť pomalá, pri nižšej teplote a s doma pripravenou barbecue omáčkou. Čo sa týka barbecue omáčky, cieľom bolo pripraviť ju bez cukru a worcesterskej omáčky. Výsledok bol perfektný. Omáčka skvelá, bôčik fantasticky mäkký a s božskou chuťou. Môj muž dokonca skonštatoval, že takéto fantastické mäso už dlho nejedol.

Čo potrebujeme:

800 g bôčik s kosťou/porcovaný na tri kusy (výborný sa dá kúpiť aj v Billa, Rakúsko, 6,99 eur/kg)
soľ
olivový olej
barbecue omáčka

Barbecue omáčka

2 ks cibuľa (cca 200g), nakrájaná na drobno
1 a 1/2 polievkovej lyžice ghee
3 veľké strúčiky cesnaku, nasekaný na jemno
2 polievkové lyžice hustej paradajkovej pasty
1 čajová lyžička kajénského korenia
1 čajová lyžička mletej červenej papriky (ak máte radi pikantnejšie nahraďte kajenským korením alebo chilli paprikou)
2 polievkové lyžice vinného octu
3 čajové lyžičky dijónskej horčice
1 konzerva krájaných paradajok vo vlastnej šťave
2 čajové lyžičky soli
mleté čierne korenie
3 polievkové lyžice TAMARI sójovej omáčky
250 ml hovädzieho vývaru

Príprava:

Rúru vyhrejeme na 120 st. Celzia.

Bôčik umyjeme, vysušíme a dôkladne osolíme. Vmasírujeme do neho olivový olej. Vložíme do pekáča a pečieme odkryté pri 120-130 st. Celzia dve hodiny. Medzičasom si pripravíme barbecue omáčku.

Príprava barbecue omáčky

V hrnci rozohrejeme ghee a restujeme cibuľu na miernom plameni dokiaľ cibuľa nezačne hnednúť. Môže to trvať aj vyše 15 minút.

Pridáme cesnak, krátko premiešame. Pridáme paradajkovú pastu a necháme minútku restovať spolu s cibuľou a cesnakom.

Vmiešame mleté kajenské korenie, mletú papriku prípadne chilli papriku. Kratučko restujeme, paprika nesmie zhorknúť.

Pridáme vinný ocot, premiešame a následne vmiešame horčicu. Dôkladne premiešame a podlejeme vývarom. Pridáme paradajky z konzervy, premiešame a varíme mierne poodkryté približne hodinu. Ak sa nám zdá omáčka veľmi hustá, pridáme ešte vývar. Na záver dochutíme soľou, čiernym korením a sójovou omáčkou.

Necháme vychladnúť.

Rebrá

Po dvoch hodinách rebrá potrieme barbecue omáčkou a pokračujeme v pečení ďalšiu pol hodinu. Rebrá otočíme, opäť potrieme omáčkou a opäť pečieme 30 minút. Takto postupujeme, až kým nie je mäso úplne mäkké. Pečenie môže trvať aj 4-5 hodín. Ale byť trpezlivý sa vyplatí.

Na záver potrieme opäť omáčkou (výdatne), posunieme mriežku v rúre bližšie k špirále, zvýšime teplotu na 220 st. Celzia, na rúre nastavíme grilovanie alebo pečenie zvrchu a opečieme do tmavohnedooranžova (pár minút). Mäso obrátime a opäť grilujeme, až kým mäso nemá tu správnu farbu.

Ihneď podávame s barbecue omáčkou a zeleninovým šalátom.

DSCN8351DSCN8354DSCN8356DSCN8357DSCN8361DSCN8363DSCN8364DSCN8365DSCN8366DSCN8367DSCN8368DSCN8369DSCN8392DSCN8393DSCN8394DSCN8395DSCN8411DSCN8432

 

Print Friendly

Tagged ,

Related Posts

2 thoughts on “Fantastický “slow and low” pečený bôčik s kosťou (s domácou barbecue omáčkou)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *