Varíme Paleo

Bravčová masť

 

vhodné: všetky druhy palea

01 bravcova mastBez masti sa v kuchyni nezaobídem. Používam ju najmä pri príprave guľášu, na restovanie klobások či veľmi prerastenej slaninky.   Čo potrebujeme: 2 kg bravčovej slaniny Príprava: Slaninku opláchnem, osuším papierovými kuchynskými utierkami a nakrájam na menšie kúsky (približne 1,5×1,5 cm), vložím do širšieho hrnca a na miernom ohni (!) (pozor na prepaľovanie – masť nemá potom takú peknú farbu a môže obsahovať aj zdraviu škodlivé látky) ju nechám púšťať masť. Nepodlievam vodou, len často premiešavam, nech sa mi neprichytí slaninka ku dnu hrnca. Masť zlievam hneď ako prestane peniť. Oškvarky nechám dosmažiť s kúskom zvyšnej masti. Často používam aj slaninu, ktorá ma v sebe kúsok mäska, oškvarky s mäsom vyberám ešte pred zliatím masti. Slaninka sa dá škvariť aj s pridaním malého množstva mlieka (pozor, môže prskať), dáva masti slonovinovú farbu a orieškovú príchuť. Ja pripravujem masť bez mlieka. Uchovávame najlepšie v kameninovej nádobe a v chlade.Ak nemáte kameninovú, môžete použiť aj sklenenú, potom je ale potrebné skladovať masť v tme. Zaujímavosť: Kvalita masti nezávisí len od druhu slaninky (z chrbta je najkvalitnejšia), ale aj od spôsobu kŕmenia zvierat.