Varíme Paleo

Ako pripraviť perfektnú omeletu!

 

vhodné pre: laktózové paleo, klasické paleo (bez použitia syra)
potenciálne problematické potraviny: vajcia, syr

IMG_9797maleZáklad omelety tvoria samozrejme vajcia. Ideálne domáce od sliepok voľne sa pohybujúcich. Na menšiu panvicu treba vajíčka dve. Na väčšiu tri. Vajcia rozbijeme do misky, pridáme soľ a mleté čierne korenie. Dôkladne vidličkou vyšľaháme. Na panvici rozohrejeme trochu olivového oleja a trochu ghee. Tak za lyžicu z každého. Závisí aj na panvici. Tá musí byť dokonale nepriľnavá. Panvicu na chvíľu odstavíme z plameňa, nech olej nie je horúci, keď sa budú vlievať rozšľahané vajíčka. To je dôležitý krok pre to, aby omeleta bola jemná, vláčna. Vajíčka treba vliať na panvicu ešte keď leží mimo plameň. Ale ihneď na to treba panvicu na plameň vrátiť a plameň stlmiť na minimum. A teraz to vyžaduje chvíľku trpezlivosti. Asi tak 5-6 minút. Tesne pre tým, než budú vajíčka na povrchu hotové, vsypeme na omeletu strúhaný syr (oštiepok, kozí, ovčí, parmezán) – podľa chuti, tak dve – tri polievkové lyžice. Necháme ešte minútku zmäknúť (neotáčame!) a omeletu opatrne preložíme na polovicu. Preložíme na tanier a na tej istej panvici orestujeme kvalitnú sušenú šunku alebo cibuľu, šampiňóny či slaninku. Doplniť treba zeleninou. Napríklad šalátom a strúhanou mrkvou.

Rekapitulácia:

2-3 vajcia, domáce, voľný výbeh
soľ
mleté čierne korenie
1 polievková lyžica olivového oleja + 1 polievková lyžica ghee
2 polievková lyžica strúhaného syra – oštiepok či iný aj ovčí, kozí či syr
4 plátky sušenej šunky
šalátové listy
mrkva, strúhaná

IMG_9803

IMG_9810IMG_9808IMG_9814IMG_9819IMG_9826IMG_9844IMG_9849IMG_9865

Print Friendly

Tagged , ,

Related Posts

2 thoughts on “Ako pripraviť perfektnú omeletu!

  1. Laco Hanniker

    Sorry ale toto je taká amatérska omeleta. Skôr vaječná placka. Aj keď varíme paleo tak môžeme dodržiavať osvedčené postupy napr. aj na omeletu.

     
    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *